מעוניינים ביעוץ מקצועי? הגעתם למקום הנכון

מלאו פרטים ונחזור בהקדם

שינויים בצוואה

צוואה היא מסמך אוטונומי, אשר נערך עוד בחייו של המצווה. מצד שני, צוואה היא גם מסמך מאוד רגיש, משום שלא אחת ניתן להשפיע על המצווה לשנות את צוואתו מצד אחד, ומצד שני לא אחת לאחר מותו של מצווה, עשויות לעלות שאלות לגבי הצוואה. אי לכך, במאמר שלהלן, נדון בשאלה כיצד ניתן לערוך שינוים או עדכונים בצוואה, ובכלל זה אימתי ניתן לערוך שינויים כגון דא, וכל זאת לידיעתכם ונוחיותכם\ן כדלקמן:

מהי צוואה?

חוק הירושה, תשכ"ה – 1965 (להלן: "חוק הירושה") קובע כי צוואה היא מסמך משפטי, אשר כשמו כן הוא – מהווה ציווי של אדם, עוד בחייו, מה ייעשה ברכושו לאחר מותו. צוואה היא מסמך אינטימי, שאמור לגלם באופן מיטבי את האוטונומיה האישית של המצווה.

מתי מצווה יכול לשנות / לעדכן את צוואתו?

מצווה, אשר ערך צוואה כדין, רשאי לשנות את הצוואה ככלל, בהתאם לרצונו. יחד עם זאת, ישנם מספר דגשים בהתאם לסוג הצוואה. סעיף 36 לחוק הירושה קובע כי מצווה רשאי לבטל את צוואתו, בין אם באמצעות השמדת הצוואה שנערכה, או על ידי עריכת צוואה חדשה. יחד עם זאת, כאשר אדם מבקש לבטל את צוואתו עליו לעשות כן באותו האופן שבו הוא ערך את הצוואה. הבה נמחיש בכל אחת מצורות הצוואות, כיצד ניתן לבטלה –

  • צוואה בכתב: היא צוואה שנערכת בכתב על ידי המוריש, וכוללת את חתימתו. לכן, אם מתבקש ביטולה של הצוואה, יש לערוך צוואה חדשה, או להשמיד את הצוואה שנערכה.
  • צוואה בפני עדים: הסוג השני לפי סעיף 20 לחוק הירושה הוא צוואה בפני עדים שההבדל היחיד מהסוג הראשון הוא דרישת חתימתם של העדים. גם כאן, על מנת לבטל את הצוואה יש לערוך צוואה חדשה במקום הצוואה הישנה, וכן להשמיד את הצוואה הישנה.
  • צוואה בפני רשות: אפשרות זו מוסדרת בהתאם לסעיף 22 לחוק הירושה, צוואה בפני רשות אפשר למסור בעל פה לפרוטוקול או בכתב, בפני שופט, או רשם הירושה, או דיין בבית דין דתי. לאחר שמוסרים את הצוואה לרשות מתבצעת הקראה באופן ברור ובשפה של המוריש ולאחר הסכמתו גורם משפטי מוסמך חותם על הצוואה. כדי לבטל את הצוואה, יש לפנות לרשות, ולהקריא צוואה חדשה, שתבטל את הצוואה הישנה.
  • צוואה בעל פה: צוואה זו היא נדירה מאוד, והיא מיושמת רק כברירת מחדל. צוואה בעל פה מוסדרת בסעיף 23 לחוק הירושה, והיא יכולה להתבצע רק במקרה שבו המצווה גוסס או מאמין שהוא גוסס. על המצווה למסור את צוואתו בפני שני עדים, אשר עליהם לתעד בזיכרון דברים את דברי המצווה, ואז לסור לרשם הירושה ולהפקיד בידו את זיכרון הדברים. היה והמצווה לא נפטר בתוך חודש מיום מסירת הצוואה, היא תתבטל מאליה.

האם בית משפט יכול להורות על שינוי צוואה – ואם כן אז אימתי?

בשל המשקל הרב שניתן לאומד דעתו של המצווה, שינויים בצוואה לאחר מותו של אדם, יערכו על ידי בית המשפט, כאשר לשון הצוואה אינה תואמת את אומד דעת המצווה. הכלל לפי הפסיקה הוא כי לפרש את לשונה של הצוואה, ואת אומד דעתו של המצווה. כאשר קיימת התנגשות בין שני יסודות אלו תינתן העדפה לאומד דעתו של המצווה, שהרי המטרה של כל צוואה היא לממש את רצונו של המנוח. אגב, התעדוף המוענק לאומד דעתו של המצווה מוסדרת גם בחקיקה בסעיף 54(א) לחוק הירושה. חוק הירושה מונה ככלל, ארבעה מקרים שבהם תשונה הצוואה, נסביר:

מקרה 1 – תיקון לשון הצוואה בשל טעות.

מקרה 2 – השלמת החסר בצוואה.

מקרה 3 – מימוש אומד דעת המצווה באופן הכי קרוב לכוונתו.

מקרה 4 – הוא מציאת תחליף לאומד דעתו של המצווה במידה ולא ניתן להגשימה (ע"א 1900/96).

בכל הנסיבות שתיארנו, יעניק בית המשפט את פרשנותו בין אם לצורך השלמת צוואה, ובין או בנוסף לשם מימוש הצוואה באופן מיטבי. אגב, במצב בו הצוואה ניתנה עקב טעות, גם אז – אם ידוע מה היה רצונו האמתי של הנפטר בית המשפט יתקן את הצוואה, אך אם לא ניתן להתחקות אחר אומד דעת המצווה אז הצוואה עשויה להתבטל על ידי בית המשפט.

לסיכום

צוואה היא מסמך אוטונומי, וכפועל יוצא תמיד תינתן עדיפות לאומד דעתו של המוריש, וזאת ככל שקיימת מחלוקת פרשנית לגבי פרשנות הצוואה. יחד עם זאת, כאשר המצווה עודנו בחיים, הרי שהוא זכאי מכוח סמכותו ודעתו האישית להורות על שינוי צוואתו כרצונו, רק עליו לעשות כן על פי דין, כפי שפירטנו במאמר דנא. נעיר לסיום, כי ענייני ירושות וצוואות מצריכות ידע וניסיון משפטי רב, ולכן מומלץ לפנות למשרדנו לשם כך לקבלת יעוץ מקצועי/עצה נקודתית.

יש לכם שאלה בענייני צוואות? זקוקים ליעוץ? פנו עכשיו באמצעות טופס יצירת הקשר בצד ימין למעלה או בטלפון : 03-5608877, 052-4545555 – ונשמח לעמוד לשירותכם.

מעוניינים ביעוץ מקצועי? הגעתם למקום הנכון

מלאו פרטים ונחזור בהקדם

המלצות מלקוחות

המלצה 1

טיפול מעולה. נאמנות ומסירות מכל הלב. אכפתיות בקיצור רמה גבוהה ושירות מעולה ומהיר.
http://family-online.co.il/wp-content/uploads/2019/11/pic-profile.png

המלצה 2

השירות והזמינות של בתיה הכי טובים שיש!!! הצילה לי את החיים!!! החזירה לי את הילדים לאחר נתק של שנה וחצי !!!תותחית!!! מומלצת בחום ואהבה!!!
http://family-online.co.il/wp-content/uploads/2019/11/pen.jpg

המלצה 3

ההתעקשות של בתיה לעמוד בהסכם ששומר על הילדים שלנו הייתה שווה את כל הדרך. אני לא יכול לתאר עד כמה עזרת לנו למצוא את הדרך לגירושים שלווים מבלי להיגרר לקרבות בבית המשפט. הסדרי המשמורת שהגענו אליהם מבטיחים את קיומה של מערכת יחסים עם הילדים. תודה על כל מה שעשית ועל זה שלא וויתרת על העתיד שלי ושל הילדים שלי!
http://family-online.co.il/wp-content/uploads/2019/11/two-boys-sitting-on-bench-wearing-hats-and-long-sleeved-1619706.jpg

המלצה 4

עו"ד בתיה אשורי ליוותה את משפחתנו במהלך רכישתה של דירה חדשה. אין לתאר עד כמה הליווי והייעוץ המשפטי עזר בניסוח חוזה אשר שמר על האינטרסים שלנו והביא להשלמת העסקה המשתלמת ביותר בעבורנו.
http://family-online.co.il/wp-content/uploads/2019/11/contract-3031680_1280.jpg

ירושות נוספים

ייפוי כוח מתמשך

צוואה היא מסמך אוטונומי, אשר נערך עוד בחייו של המצווה. מצד שני, צוואה היא גם מסמך מאוד רגיש, משום שלא אחת ניתן להשפיע על המצווה לשנות את צוואתו מצד אחד, ומצד שני לא אחת לאחר מותו ש...
קרא עוד

תביעה לשינוי משמורת על ילדים

צוואה היא מסמך אוטונומי, אשר נערך עוד בחייו של המצווה. מצד שני, צוואה היא גם מסמך מאוד רגיש, משום שלא אחת ניתן להשפיע על המצווה לשנות את צוואתו מצד אחד, ומצד שני לא אחת לאחר מותו ש...
קרא עוד
בית תוכנה לקידום אתרים בית תוכנה לקידום אתרים